11 Ocak 2015

Oyunun Kalbi Defansif Orta Saha

Fenerbahçeli Alex oğlunun futbol geleceği hakkında konuşurken şöyle bir şey söylemişti yıllar önce “Oğlum ileride futbolcu olacaksa eğer defansif orta saha olsun. Artık futbolun en önemli isimleri on numaralardan ziyade savunma önü futbolculardır. Futbol bu yöne doğru evrildi

Haklıydı.

Bir takımın güzel futbol oynama potansiyeline bakacaksanız eğer savunma önünde oynayan oyuncuların teknik becerisi ve zeka kat sayısına bakmanız kafi. Ligimizde sonuçlardan bağımsız futbolu güzelleştiren takımların en belirgin özelliği savunmanın önüne koydukları teknik becerisi ve oyun zekası yüksek on numa tekniği ve oyun görüşü olan futbolculardır.

Fark burada yaratılıyor.

Hamza Hamzaoğlu ile Mustafa Reşit Akçay arasındaki en önemli fark Bilal Kısa’nın saha içi kullanımı oldu. Mustafa Reşit Akçay yetenekli oyuncuyu savunmanın önünden alıp on numaraya koyunca gole daha yakın ve daha verimli olacağını düşündü ama oyun kalitesini düşürdüğünün farkında değildi muhtemelen.  Fenerbahçe’nin en değerli oyuncusu Emre Belözoğlu’dur. Bu denli teknik ve inceci bir oyuncunun savunma önünde oyunu kurup yönetmesinin etkisi sanılandan çok daha fazladır. Emre Çolak meslektaşları Melo ve Selçuk İnan’ın futbolcu değeri olarak çok daha aşağısında yer almasına rağmen “Güzel futbol” adına her iki oyuncudan da  daha fazla katkı sunmasının nedeni de burada yatar. Bursaspor’u diğer tüm takımlardan ayıran en önemli özelliği savunmanın önüne  Belluschi ve Ozan Tufan gibi “on numara da oynayabilecek” yetenekleri koymasıdır. Beşiktaş’ın  her şeye rağmen bir şeyleri eksik dediğimiz nokta Veli Atiba ikilisinin yeteneklerinin sınırlı olmasıdır.

Fark nerede?


Bu oyuncular doğası gereği maç içerisinde topla en fazla buluşan futbolculardır. Eğer dikine oynama becerilerine sahip değillerse sadece kendileri değil takımın topu ileriye doğru taşıması konusunda sıkıntı çekilmesine neden oluyor. Bir takımın savunmadan topu çıkardığı andan itibaren arka arkaya pas girişimlerinden ancak bu oyuncular yeterliyse sonuç alınır ve nihayetinde maçı izleyen futbolseverlere tadı tam da bu noktada verirler. 

Üstelik Juventus'un Pirlo'yu kullanması gibi hücumda da bu oyuncular etkin rolde oluyorlar. Ön merkezdeki oyuncular topla buluşmasıyla beraber hücum aksiyonu gerçekleştirir ama sıklıkla arkada demarke vaziyette bekleyen on numaravari oyun kuruculara topu aktararak ikinci akının çok daha sağlıklı ve güçlü yapılmasına sebebiyet verirler. Topun dolaşımını hızlandırırlar, presi kırarlar ve hücumda da etkin bir rol içerisinde olurlar. Kısaca Bilal Kısa iki asist daha fazla yapıp üç gol daha fazla atsa dahi Hamza Hoca'nın yaptığı gibi savunma önünde oynaması takımı adına çok daha faydalı olurdu.





Pek çoğunuzdan şu sorunun cevabını almak isterdim: 20 yaşında olan Selçuk ve Melo'dan takımınıza sadece birisini transfer etmek durumunda kalsanız, hangisini seçerdiniz? Ben size kendi cevabımı vereyim: Melo.! Peki  sizce teknik kapasitesine 20 üzerinden not vermek gerekirse Selçuk ve Melo'ya ne verirdiniz? Hangisi daha teknik oyuncudur? Hangisi dar alanda daha etkilidir? Hangisi sıkışıklık anında saha içerisindeki en doğru şıkkı başarılı bir şekilde işaretler?  Bu mevki için can alıcı soruyu sormak gerekir belki de.. Hangisi oyunu dikine daha iyi oynayabiliyor? (Emre Çolak her ikisinden de bu konuda iyi ya da iyi olduğu ve oynamasının nedeni bu özelliği) 

Eğer ileride boş bir oyuncu olduğunu göremiyor, oyun görüşünüz yetersizse yana oynamak zorundasınız.  O boşluğu görmenize rağmen topu oraya atacak teknik kapasiteniz yoksa yine topu yanınızdakine oynamak zorundasınız. 

Melo, kısa mesafede sorun yaşamazken ince ayar çekileceği orta mesafeli dikine paslar konusunda tedirgin. Temiz değil. Bunun yerine ondan başkasının bu takımda yapamadığını bir şeyi beceriyor: uzun mesafeli oyunun yönünü değiştiren paslar.. Selçuk kısa mesafede zorluk derecesi ortayı geçmeyen paslar konusunda yeterli oluyor belki ama oyunun yönünü uzun mesafede değiştirme konusunda Sabri'den bile daha geride. Öte yandan Emre Çolak kadar zorluk derecesi yüksek ve dikine pas konusunda yetersiz ya da cesur değil.  Belki Selçuk'un en iyi yaptığı iş saha içi dolaşım ve iyi yerleşim alması. Melo'dan artı özelliği de frikikleri..

Bu iki kıyasın nedeni de Galatasaray'ın modern ve etkili futbol için ihtiyacı olan orta saha ikilisinden birisinin Emre Çolakvari bir oyuncu olması gerekliliği.  Eğer elinizde Melo yoksa Selçuk çok değerlidir ya da Selçuk yoksa Melo.. Yalnız her iki oyuncunun yanına bir de Yekta'yı eklerseniz eğer Emre Çolak altın gibi parlar.. Hamza Hoca oyunu akışkan kılacaktır. Bunun ilk meyvesi Emre Çolak oldu. İlerleyen zamanda Sneijder'in ön merkezde yer aldığı ve kenarların Bruma, Olcan Adın, Yasin gibi oyunculardan kurulu olduğu düzende geriye sadece Selçuk ve Melo kalacak ve bu ikiliden birisi  bir ihtimal yerini kaybedebilir. 

Aslında sıklıkla Beşiktaş için dile getirilen  akışkan oyun için Veli-Atiba yetersizliği bir noktada Galatasaray için de tartışma konusudur. Tartışılması güç ve değerli iki oyuncu olduğu için hasır altı ediliyor. 

Özet: Savunma önüne teknik kapasitesi yüksek, dikine oyun becerisi olup oyun görüşü ile fark yaratacak oyuncusu olan modern futbol oynatır. Bu yüzden Başakşehir devrenin en başarılı takımlarından birisi olsa da 18 takım içerisinde topla münasebeti maç başına en az takım olmaya mahkumdur. 

1 yorum:

Yaşamdan Yazılar dedi ki...

Mancini ve Prandelli Selçuk'u bitirdiler.Daha yeni yeni toparlanmaya başlıyor.