19 Şubat 2014

Arsenal – Bayern/Maç önü yazısı



Burak Balcıoğlu yazdı.

Arsenal

Premier League’de 2007/08 sezonundan bu yana ilk defa şampiyonluk yarışının içerisinde olan Arsenal için son 3 yıldır bir adım ilerisine geçemediği 2. Turu geçmek için yine, yeni bir fırsat. Tam bir sene evvel, yine aynı gün, aynı statta oynanan maçta alınan 1-3’lük skor Arsenal’in tüm tur umutlarını bitirmişti. Münih’teki maça çıkarken takımın tur umudunun mucizelere kalmış olması ve nedenle kaybedecek bir şeyi yokmuşçasına oynaması, Bayern’in ise skora avantajına dayanan şımarıklığı turu az kalsın Arsenal’e getirecekti. Hazır başlarken, Arsenal’in bu seneki büyük maç karnesine bir göz atalım...

Tarih Maç Sonuç

 Şubat 14 Arsenal - M. United 0 - 0
Şubat 14 Liverpool - Arsenal 5 - 1
Aralık 13 Arsenal - Chelsea 0 - 0
Aralık 13 M. City - Arsenal 6 - 3
Kasım 13 M. United - Arsenal 1 - 0
Kasım 13 Dortmund - Arsenal 0 - 1
Kasım 13 Arsenal - Liverpool 2 - 0
Ekim 13 Arsenal - Chelsea 0 - 2
Ekim 13 Arsenal - Dortmund 1 - 2



Şampiyonluk yolunda çekiştiği Chelsea ve Liverpool ile 2’şer kez karşılaşan Arsenal bu maçlardan toplamda 4 puan çıkarabildi. Yarışın gerisinde kalan ama elbette ki büyük sıfatını kaybetmeyen United’dan ise 2 maçta toplamda 1 puan alabildi. Henüz ikinci maçını oynamadığı City’den ise arzu etmediği bir skorla, yine eli boş döndü. Öte yandan Şampiyonlar Ligi grubundaki en büyük rakibi Dortmund’a kendi sahasında yenildi ve deplasmanda aynı skorla kazanmayı bildi. Tüm bu göstergeler Arsenal’in hala büyük maç oynayabilecek kapasitede bir takım olmadığına, küçük (Nispeten istikrarsız görünen) rakiplerine karşı daha etkili sonuçlar aldığına işaret ediyor. Her ne kadar alınan önceden alınan sonuçlar genç yetenekleri bu maç için motive etmeyecek olsa da kendilerini Avrupa arenasında kanıtlamak isteyeceklerdir. Bu sene yine kale ve defansın göbeğindeki Polonyalı – Alman – Fransız ortaklığı geçen senelerdekinden daha iyi oturmuş bir profil çiziyor. Fakat geriye düşülen derbi veya yüksek seviyedeki maçlarda bu üçlünün kolay kolay toparlanıp, organize bir görüntü verebildiklerine şahit olamadık. Szczesny, Mertesacker ve Koscielny’nin 19 Şubat gecesindeki performansı ve “gecelerinde” olup olmadıkları maçın kaderini % 30 oranında belirleyecek. Monreal’den sol beki kapan Gibbs şu anda formda, sağ bek Sagna ise sözleşme yenileme senesi olduğundan gelgitli bir profil çiziyor. Bu iki iyi niyetli (Ofansif) adam bu maç ileriye çok çıkamayacak ve defansif özelliklerini sergilemek zorunda kalacaklar. Ortasaha, yabana atılmayacak 5 adama emanet. Sağlam ve dinamik Flamini (Arteta kart cezalısı) – Wilshere ikilisi (MC’ler) Bayern’in kanat akınları ve Mario Götze ile çok meşgul olacaklar. Bu noktada Mesut, Cazorla ve Rosicky’nin defansa yardım konusunda hem nitel hem de nicel performansları (Hücum zaten onları için Allah’ın emri) maçın kaderini % 20 oranında tayin edecek. Forvette Giroud’un United maçında sergilediği formsuz duruş bu maçta görülmeyecektir. Giroud bu maçta etkili olacak ve Bayern’in sıkıntılı sağ defans tandemini yıpratacaktır.



Bayern Münih

3 kulvarda dolu dizgin ilerleyen Bayern’in sezon içerisindeki (bugüne kadar) en önemli maçı. Geçen sene 19 Şubattaki maçta alınan 1-3’lük skor karşı cephe olan Bayern’in Allianz Arena’ya fazlasıyla rahatlayarak dönmesini sağlamıştı. Bu rahatlık az daha pahalıya patlıyor ve Münih’i elenme noktasına getiriyordu. Bu nedenle bu seneki ilk maç da yine aynı şekilde eşleşmenin kaderini belirleyecek. Bu seneki performansını bilmeyen kalmadığından direkt olarak takımı değerlendirmeye başlayalım. Kalede Neuer, Avrupa’nın en az kurtarış yapması gereken kalecilerinden birisi olduğu halde güven veriyor. Eskiye nazaran yaptığı basit hata sayısında azalma var. Artık sürekli olarak atak oynayan takımın “topa en az dokunan futbolcusu” olmaya alıştı diyebiliriz. Defans hattında Lahm’ın ortaya çekilmesinin yarattığı olumsuz etki şimdilik Lahm’ın ortada çizdiği performans nedeniyle çok belirgin değil. Fakat Rafinha – Boateng tandemi Bayern’in aşili. Sol tandemde solak Dante ile bek Alaba’nın çizdiği etkileyici ve istikrarlı performans da sağın sola göre göze batıyor ve ilgi(sizlik) topluyor olmasında bir etken. Maçın kaderini % 30 oranında tayin edecek faktör Bayern defansının sağ cenahı olacak. Defanstan ortasahaya monte edilen Lahm ile formda Thiago’nun yanına futbola yeniden ısınmaya başlayan Schweinsteiger ve/veya Martinez’den birinin ortasahada kullanması gerekliliği göze çarpıyor. Fakat bu gereklilik, ileri uçtan bir kişinin eksilmesini gerektireceğinden şimdilik hasıraltı durumda. Kanatlarda Robben / Kroos yerine Robben / Müller ikilisinin daha başarılı olacağı aşikar. Bu durumda gerçek ve sahte 9 numaraların da bir arada oynuyor olması durumunda ortasaha yine Lahm - Thiago ikilisine teslim olacak gibi. Bu satıh maçın sonucuna % 20 oranında etki edecek. Ve forvet. Sene başından beri Guardiola’nın sistem değişikliğinin kurbanı olup olmayacağı merak edilen Mario Mandzukic bu maçta forvette yerini alacaktır. Performansı Giroud’dan parlak olmayacak fakat beslendiği kanalların kalitesi Giroud’dan daha etkili gözükmesine neden olacaktır.

Hiç yorum yok: