14 Temmuz 2012

Saftig-Mainz-Klopp




90'lı yılların sonunda Alman futbolunun bunalımlı süreci başlar. Bundesliganın Michael Zorc sonrası geçen sezon en iyi sportif direktörü seçilen Mainz çalışanı Christian Heidel der ki o dönem sorun oyuncudan ziyade teknik direktörsüzlüktür. Aslında bu iki sorunu birbirlerinden ayırt etmek çok kolay değil. Zira mesele yetenek çıkması değil, onun doğru şekilde zirve futboluna uygun biçimde eğitilmesidir. Doğru oyun olmadığı vakit o yeteneklerin de değeri algılanamıyor. Dolayısıyla teknik adam problemi aynı zamanda oyuncu yetişmiyor sorusunun da gizli cevabıdır.

Wolfgang Frank'ın 97'de Avusturya'ya gitmesinin ardından teknik direktör arama çalışmalarında Mainz sportif direktörü adaylara tek bir şart sunar; Dörtlü savunma, alan savunması oynatabiliyor musunuz? Topun olduğu bölgede alanı savunacak sistemi uygulatabiliyor musunuz? Ofansif 4-4-2? Bunları yapabiliyorsanız ancak..

Galatasaray'dan sonra bir başka takım çalıştıramayan Reinhard Saftig işi kabul etmek için atlar hemen..

"Tabi biliyorum, bilmez miyim.."

O dönem Ralf Rangick televizyonlarda anlatmış ve Almanya'da bu alanda bir devrimi gerçekleştirmişti. Liberosuz dörtlü savunma.. alan savunması.. Topun olduğu bölgede alan savunması.. Alman milli takımı 2002'de bunu uygulayacaktı ama kuluplerin bunu algılaması kolay değildi. Löw keza Stuttgart'a erken bir şekilde bunu uygulatan hocalardandı.. Mainz kulübünün sportif direktörü de keza..


Lakin Saftig gelir gelmez bilmediği bir işi yapamayacağı için liberolu sisteme devam edince defansın "kütüğü" adamın hası Jürgen Klopp menajerinin kapısını çalar;

- Hocam size öyle söylemiş olabilir ama Saftig bize liberolu üçlü savunma oynatıyor, ne yapalım?

-Siz Wolfgang Frank (bir önceki antrenör)'ın bıraktığı yerden devam edin, sen kontrolü ele al, dörtlü oynayın..

Saftig, Mainz'daki o yarım sezonunda işte böyle dışarıda figüran olarak geçirir ve Jürgen Klopp aslında o dönemin oyuncu-teknik direktörü olmaya bu şekilde başladı. Sonrasında ise bildiğiniz gibi jubilesini yapar yapmaz takımın başına geçirildi.

Altı çizilmesi gereken detay, bu mütevazı kulup bugün Bundesligada inanılmazı başarıp ligden düşmeyerek başarılı sezonları arka arkaya geçiriyorsa ne Kaiserslautern gibi geleneği olup da bölgenin büyük takımı olduğu için ne de diğerleri gibi parasıyla buradadır; Futbol yönetimi konusunda fark yaratmış, isimlerden bağımsız organizasyon başarısıyla burada yer alıyor.

# Metnin içerisindeki diyalog, "Jürgen Klopp: Echte Liebe" kitabından alıntıdır

Hiç yorum yok: