2 Nisan 2012

Carvalhal da gitti..



Carvalhal'ı sevmeyen var mıdır? Yok. Bırakın Beşiktaş'lıları.. GS'lısı, FB'lisi.. TS'lusu.. Hepsi sevmiştir Carvalhal'ı. İyi adamdı. Bu kesin ama bu son onun için sürpriz olmamalıdır. Yardımcı teknik direktör iken gelip her an içeriden çıkacak birisinin yardımcılığına hazır bir şekilde bekleyen hocanın beklentisi bugünden başka bir şey olmamalıdır. Doğru düzgün yönetileni geçtip çarpık yönetimler dahi bu kadar aşırıya kaçmaz absürdlük konusunda. Bu yüzden kimse bugün beklemediği bir durumun içerisinde değil.

Başa dönelim. Hangi teknik direktör her an içeriden çıkacak "asıl" teknik direktörün geri gelişiyle sonlanacak olan bir görevi kabul eder? Ekşi Sözlük'te Beşiktaş'ın ilgisi olasıya kadar başlığı dahi olmayan, bizlerin tanımadığı herhangi birisi ancak bu görevi kabul eder. Bu karakterde olan insanın pek çok detayı kafasına takmaması da olağan.Peki tüm bunlar ne içindir? Beşiktaş neden böyle bir her an gidecekmişçesine teknik direktör koltuğunda oturacak bir isim aradı? Kabaca Beşiktaş neden bir yılını boşa harcadı..

Nedeni neydi hatırlayalım: Tayfur Havutçu.. İçeriden çıkar çıkmaz görevine devam edebilsin diye. Peki bu gerçekleşti mi? Hayır. En başından bir sezon boyunca teknik direktörlük yapacak daha kalıplı daha "güvenilir" olan bir marka bu takımın başına getirilmeliydi demiyor musunuz.. Tayfur'un kariyersizliği ortada iken yardımcılığını kabul edecek bir hocanın takımı bir sezon boyunca idare etmesi idaresizliğin net göstergesi.

Beşiktaş'ın sorunu altını milyon kez çizerek söylüyorum ki ne teknik direktörün yetkinsiz olması ne oyuncuların yıldız ya da yıldız olmadığıdır. O kadar açık ve o kadar net ortadaydı ki..

Her oyuncunun ve hatta her teknik direktörün iyi ve kötü yanları mevcut. Quaresma'nın, Melo'nun, Lincoln'un, Emre Çolak'ın, Alex'in.. Koşullar içerisinde bazen iyi yanı ortaya çıkar bazen kötü. Emre Çolak bazen genç ve tecrübesizdir, olumsuzdur hakkındaki yargılar ama bazen de tam da bu yüzden güzeldir.Bizim gördüğümüz daha çok Fatih Terim'in yarattığı projenin içerisinde nasıl yansıtıldığıdır.Carvalhal da muhtemelen çok başka bir futbol projesi içerisinde çok iyi sonuçlar alıp başarılı olabilir, ama buraya uygun değildir, Michael Skibbe gibi..

Bir de sportif direktörlük meselesi söz konusu. Yahu böyle bir idari birim neden vardır? İşte Yıldırım Demirören gibi Carvalhal'ın iyi mi kötü mü olduğunu algılayabilecek durumda olmayan para babaları futbolu yönetmesin diye vardır.Teknik adam altı ayda bazen altı haftada gidebilir iken uzun süreli projeler gerçekleştirilebilsin diye vardır. Varolan takımın genel durumuna "uygun" teknik adam ve hatta bazen oyuncu transfer edebilsin diye vardır. Tüm bunların sorunlarını halledebilsin diye vardır.Teknik direktör ve oyuncu'lar normal koşullarda başarılı olursa ancak sportif direktör iyi bir iş çıkarmış demektir ama o ekmeği yemek isteyen şirket sahibi insanlar oldukça bu iş zor. Oraya teknik direktörlük yapmayacak bir insan oturtulmalıdır. Rudi Voller gibi.. Klaus Allofs gibi..

Carvalhal'ın yetkinliğini tartışabiliriz ama tüm camia Tayfur Havutçu'nun yetkinsizliği konusunda hemfikir olmuş gibi duruyor. Bu sezon bir şekilde geçiştirilecek ama Beşiktaş hangi kadroyu kurarsa kursun sürekli galip gelemeyeceğini önceden görerek bence yeni sezona farklı bir teknik direktör ile girilmesi şart elbette Play Off'larda teknik adam kendisine az biraz kredi kazanmadığı takdirde..

Hiç yorum yok: