5 Ocak 2012

Uli Höness 60 Yaşında!


Almanya'ya gelmeden önce çok fazla tanımazdım ben Uli Höness'i. Daha çok Beckenbauer, Rummenigge filan.. Almanya çapında Beckenbauer'in karizması başka elbette lakin mevzubahis konu Bayern Münih ise Kaiser dahi burada konu dışı. Bu dev kulubü tam anlamıyla kalbinde taşıyan, bu günlere getiren Mr.Bayern Münih olarak anılan isim Uli Höness..


Bu adam her şeyden önce inanılmaz başarılı. Futbolcu ve yönetici olarak her kupayı kazanmış. Avrupa Şampiyonu olmuş.. Dünya Şampiyonu olmuş.. Menajer olarak Bayern ile her kupayı kaldırmış ve 30 yıl boyunca istikrarlı bir şekilde başarı hep onun yanında olmuş. Bilmem kaç milyon borçlu aldığı Bayern'i dünyanın zirvesine oturtmuş. Bugün maddi güç olarak Bayern dünyanın en iyisidir. 5-6 yıl sonra Arena'nın borcu bittiğinde asıl şov o zaman başlayacak diyerek şimdiden ufak çaplı tehtit de gönderiyor rakiplerine.. Man U'nun satıldığında borcu inanılmazdı. Madrid Ronaldo'yu bilmem neyi teminat gösterip kredilerle alır.. Barça 400 milyon borç içerisindeydi ve fakat Bayern bugün 100 milyonluk oyuncu alırsa bunu peşin öder.. gücü inanılmaz.Manchester'dan parayı abartırsanız Ronaldo'yu alırsınız ama Ribery'e 80 kusur milyon verseniz de alamazsınız.. Schweinsteiger'i, Lahm'ı alamadıkları gibi.. Bu tamamen bu konularda işbilir olan Uli Höness'in bir başarısıdır.

Mail adresi yok. 30 yıllık menajerlik hayatının büyük bir kısmında bilgisayar da yoktu.

Hemen herkes Bayern Münih'i antipatik bulur ama bugün sosyal romantiklerin dile getirdiği pek çok konuda Bayern başı çeker. Sadece futboldan para kazanırlar.. Kulube ordan burdan para girmez. Futbolcularına ailenin fertleyimişçesine davranırlar. Çok kötü olduğu zamanlarda da hep bir yardım Bayern ailesinden gelir. Bunları fazlasıylan burada konu ettik. Bir aile gibidir derler ya, aynen öyle burası. Şimdi mesela Effenberg-Kahn ve Mehmet Scholl'u istiyor ama tek başına bayern efsanesi olmak yetmez diyor. Bunların başka kuluplerde parayla ilişkilerini iyi olduğunu ispatlamaları gerekir diyerek sınırı çiziyor. Bugün eski futbolculardan oluşan yönetim anlayışının gelecekte de olması için çaba veriyor. Ona göre kulüp her zaman Bayernlilerin yönetimi altında olması gerekir ama onun kadar Bayernli bulmak imkansız.


Hülasa bu adamın biçimlendirdiği bir kuluptur Bayern Münih. Eğer burasını yakından tanıma fırsatınız olsaydı şu an sizde varolan imajının büyük bir kısmının yanlış olduğunu görebilirdiniz. Sadakat, bağlılık, değerler önemlidir. Bazen verim alamayacağı futbolcuya sözleşme imzalatır geçmişteki bağlılığı adına.. Bazen oyuncusunun yanında teknik adamına çıkışır, onu korur.. Bazen tüm taraftarın kabul etmekte güçlük çektiği oyuncuya siper olur.. Bazen oyuncusunun başında hastane kapılarında sabahlara kadar nöbet bekler, evinde misafir eder Mehmet Scholl, Deisler gibi.. Bazen oyuncusuna şampiyonlar ligi maçı sonrası sürpriz doğum günü partisi düzenler, elleriyle pasta yedirir.. Bazen o çim sahadaki karları konumuna bakmadan temizliğe girişir. Bazen diye başlayan bu cümleler Uli Höness'de milyon satır devam eder..

Bırakın Bayern'i.. Almanya bu adama her açıdan çok şey borçlu. 60.yaşına girmiş. Nerden baksan tebrik edilesi, heykeli dikilesi adam Bayern Münih adına..

Hiç yorum yok: