24 Aralık 2011

Alper Potuk!



Alper, teknik, genç ve güzel bir oyuncu ve fakat "olmuş" değil. Potansiyeli inanılmaz. Pek çok genç ve gelecek vaad eden on numaralarla benzer özellikleri taşısa da onlardan ayıran bir ayrıntı var burada. Alper, maçların içerisinde beraber oynadığı Veysel ve Bülent kadar savunma yapıp takım savunması içerisinde önemli bir role sahip. Bu tek başına onu modern futbolun içerisinde tutmaya yetecektir. Artık bu gibi futbolcular -benzeri Toni Kroos- defansif ile ofansif orta saha arasında gidip geliyorlar.

Geleceğin futbolcusunun çok net bir tanımı var: Çok yönlü olması. Dolayısla Alper orta sahanın hemen her tarafında oynayabilecek potansiyele sahip. Çalımcı, ayağından topu çok zor kaptıran ve aynı ölçüde teknik, topla ilişkisi çok güzel olan yetenek. Eksiği ileri uç oyuncularına daha doğru ve daha iyi pasları atabilecek "mental" olgunluğa henüz erişmemiş olmasıdır. Mesut Özil'de doğuştan varolan o sezgi Alper'de zamanla olabilir. Yer yer bunu başardığına da şahit olsak da bu konuda istikralı bir performansı olamadı.. Eskişehir'e bu sene içerisinde savunma futboluna yaptığuı katkı bir yana sürekli faul ile durdurularak kırmızı kartların çıkmasına neden olmasıyla yardımı büyük oldu ama daha golcü daha asistçi olması gerekir.

Oynamayı bilmiyor ya da bencil değil kesinlikle. Sıklıkla olması gereken zamanda topu ayağından çıkarır ve fakat saha içerisinde düzensiz ve daha planlı ve programlı olması gerekir. Sahada savruk bir dolaşımı söz konusu. Bu ve benzer eksikliklerinin hemen hepsi çalışma içerisinde giderilebilecek özellikleridir. Hız kazanacak, o yeteneğini daha verimli hale getirecek ve eğer doğru hoca ve takımla buluşursa her takımın orta sahasında gözü kapalı oynayabilir zira topla ilişkisi muazzam. Kenarda en zor koşulda dahi önündekini geçebilmesi, hırsı, doksan dakika kesici gibi basması, hem savunma hem hücum içerisinde yer almasıyla büyük yetenek..

Saha içi karakteri de oldukça güzel, sorun yaşanmaz bu oyuncu ile..

Şu kıvamında fiyatı 5 zorlarsan 6 milyon avro verilir. Misal Dortmund gibi cimri takım Perisic'e veriyorsa 5.5.. ben de Alper Potuk'a aynısını veririm. İki yıl sonra çok başka bir fiyatı burada konuşuyor olabiliriz.

Eskişehir'den devre arası olmasa da sezon sonu gidecek. Es-es ise çok daha büyük başarıları elde edesiye kadar yeni Alper'leri Veysel'leri keşfetmek durumunda. Buradan kazandığı paraları doğru bir şekilde değerlendirmeli. Bir gün bakarsın çıkardığı oyuncular Eskişehir ile beraber Şampiyonlar Liginde oynar.. O zaman başka olur her şey. Bu da hayal filan değil kesinlikle.

Başka açıdan takım arkadaşı Veysel Sarı da inanılmaz. Lakin Veysel öyle bir futbolcu ki bu ülkede onun değeri çok kolay bir şekilde anlaşılmayabilir. Ben Skibbe'nin ilk fırsatta Veysel'e kancayı takacağını düşünüyorum zira en az Alper kadar değerli ve çok çok çok yönlü bir futbolcu. Bunlardan birisini alıp üzerine emek harcayan kazanır..

2 yorum:

Muratonovic dedi ki...

Dediğin gibi Alper olmamış bir oyuncu ve olmak için bolca oynamaya ihtiyacı var.. Fenerbahçe ile anlaştığı söyleniyor, eğer öyleyse oynayamayacağı bir takıma giderek büyük bir kariyer hatası yapmış demektir..

Bir futbolcunun gelişinde seçtiği takımında ciddi önemi var.. Selçuk'un Burak'ın Trabzonspor'da oynayarak gösterdiği gelişimi, Alper Fenerbahçe'de gösterebilir mi ? Ya da Özer gibi mi kalır ? Çok yanlış yaptı bence, Eskişehir'de 1-2 yıl daha kalmalıydı, aceleye gerek yok, yaşı daha genç...

FG1907 dedi ki...

Murat, dogru söyluyorsun. Gelismek icin oynamasi lazim, Özer gibi yedek kulubede kalirsa yazik olur ama ayni zamanda Özere bol sans verildi, kendini hic göstermedi ve cok sakatlik yasadi, sadece feneri suclamak dogru olmaz.

Alper buyuk hedefli bir oyuncu, iki yil daha eses de kalip sonra 22-23 yasinda bir istanbul takimina gitse en cabuk 26-27 yasinda avrupaya gider. Kendine guveniyorsa, kapasitesi varsa, adam gibi formayi kapar 3-5 yil futbol oynar sonrada avrupaya devam eder, Selcuk ve Burak gibi 26-27 yasinda hala Turkiyede kalmaz.

Risk buyuk ama Nuri yada Mesut gibi oyuncu olmak isterse genc yasta olgunlasmasi lazim.

Hayirlisi Insallah