22 Kasım 2011

3 kez üst üste!



Bu bir ilk.. Klopp ve takımı başardı. Bayern'i ligde üç kez üst üste ilk defa yenmeyi başardı. üstelik üçünde de bileğinin hakkıyla..

Klopp bunu nasıl başardı?

Rakibin üstün olduğunu kabul etti her şeyden önce. Maç öncesi onları kendi seviyemize çekmemiz gerekiyor diye beyanatı da var. Normal koşulların dışına çıkıp farklı bir Dortmund çıkardı sahaya. Diziliş 4-4-1-1 vari bir şeydi. Ortadan forvete biraz Kagawa yakındı sadece. Geride kaldılar, hızlı hücumlara güvenip topu rakibine verdi. Bayern'e topu vermeden kazanmak en azından bu ligde mümkün değil. Topu verdi ve fakat alanı vermedi. Geriye yaslandı ve başta Bender olmak üzere doksan dakika boyunca öyle bir koştu ki bu takm toplamda Bayern'e 10 km fark attı. Her iki tehlikeli kenarı minumum iki ve bazen de üç kişiyle kapattı.

İlk yarıda Lahm-Badstuber-Boateng arasında yapılan paslar Dortmund'un tüm takımınn kendi arasında yaptığı paslardan daha fazlaydı. Bu geride seçeneksiz kalmış Bayern'i olabilecek en güzel şekilde tasvir eden bir istatistik..

Bayern'de ise iki önemli değişiklik söz konusuydu. Schweinsteiger nedeniyle yerleri değişen oyuncular ve Robben'in takıma dönüşü. Ben bunu Schweinsteiger sakatlandığı gün 20 gün önce işlemiştim. Robben sağa gider, Müller merkeze ve Kroos da orta sahaya çekilir diye.. Bu değişim Bayern'i seçeneksizliğe götürmüştür. Neden derseniz..

Ribery genelde dikine gidip çizgiye inme sevdası taşısa da Lahm ve ön merkezde oynadığı vakit Kroos ile beraber sıklıkla kombinasyona girer, hücumda çeşitlilik sağlardı. her şeye rağmen birinci seçeneği ileriye doğru gitmek olduğundan ikili ve üçlü sıkıştırmalarda da Hoffenheim maçında olduğu gibi çaresiz kalırdı lakin Müller ise Alman milli takımının dahi tüm kombinasyonlarında yer alan ve bu alanda tartışmasız en iyisi olandır. Çalım atıp çizgiye inebilir, verkaça girip içeriye girebilir, merkeze dripling yapar. Denge bozucu olarak muhteşem bir oyuncu. Merkeze çekilmesi gücünü eksiltir iken Kroos'a uzak kalıp Robben'in tek seçenekli oyunu da Ribery ile birleşince durdurulması daha kolay bir hücum hattı yarattı Bayern'de.. Dortmund eğer normal oyununu oynasaydı belki tarihi fark yiyecek iken şu durumda hakkıyla yenilmekten öteye gidemedi.

Maçın ilginç olan diğer istatistiği de Dortmund'un rakibinden iki kat fazla faul yapması, daha fazla agresif bir oyun sergilemesidir ki Heynckes mağlubiyetin temel nedeni olarak burayı işaret ediyordu: Yeterince agresif olamadık..

Bunun dışında Dortmund'un son dönemde aldığı galibiyetler içerisinde payı çok fazla olan oyuncu şaşıracaksınız belki ama Mats Hummels. Açık ara bu ligin tartışmasız en iyi stoperi. Komple bir oyuncu. Hücum aksiyonlarına stoper olarak yaptığı katkı inanılmaz. Hızlı, pasör, oyun açıcı ve bazen de golcü. Oyunun en az iki defansif orta saha kadar kurulmasında etkisi var ve genelde bu takımın Nuri'den sonra temel direği olmuş, topla en çok buluşan oyuncusu konumunda.. Muhteşem oynadı yine.

Galibiyet biçimi nedeniyle daha çok Jürgen Klopp'un. Maça göre farklı diziliş, oyun stratejisi ve yaptırdığı savunma ile alkışı hak ediyor. Arsenal karşısında da başarılar..

Lige renk geldi, güzel oldu..

1 yorum:

delorean dedi ki...

Hummels bana göre şu an dünyada çoğu kişinin farkında olmadığı en iyi stoper.Neyse olmasın da zaten.Bu galibiyette en büyük pay Klopp'undur kesinlikle. İlk yarı Bayern'i tarttı. 2.yarıda bir şekilde golü attı Dortmund.Savunma çok iyiydi.Santana,Hummels'ten bile iyiydi denebilir.Ligde bu kadar iyi yedek stoper de yok bana göre. Lewandowski yine forvette tek başına çok iyi işler yaptı.Top taşıması,saklaması,rakip defansları yorması dünya klasında.Bir tek son vuruşları sorun işte.Maç boyunca Münih domine etmiş gibi görünse de tehlikeli pozisyonları sayarsak bana göre eşit sayıdaydı.Bender'i de övmezsek ayıp etmiş oluruz.Bu takımın gizli kahramanı.Her maç yaklaşık 13 km koşuyor ki bu inanılmaz.Her hafta bakıyorum ligde istikrarlı bir şekilde 13 km civarı koşan bir tek ikizi Lars var.Bunlar gerçekten ikiz :) Şimdi sırada Arsenal ve Schalke var.2 çok önemli sınav daha. Klopp'un Arsenal maçına da Münih maçına benzer bir taktikle çıkmasını bekliyorum.Kişisel hatalar yapılmazsa defansta puan çıkarabilir Dortmund.