29 Temmuz 2011

Taraftarlar ne kadar önemseniyor ?



Dün Sabah sevgili Haşmet Babaoğlu'nun yazısını okudum. Büyük kulüper taraftarlarını sever mi diyor ve farklı yerden bunu sorguluyordu. Elime aldığım SportBild dergisi ise bunu çok daha güzel bir şekilde test etmiş. Keşke bizde de böyle taraftarların ne kadar dikkate alındığına dair testler yapılsa. Şöyle bir plan kurulmuş..

Efendim Bundesligadaki 17 kulübe de bir mektup/email yazıldı.

Sevgili X Kulübü;

6 yaşımdaki oğlum Florian yeni sezonun başlamasını iple çekiyor. Ben onu mutlu etmek istiyorum zira o X kulübün taraftarıdır v.s. v.s.

İstediği şeyler kulübün ücretsiz dağıttığı bir kaç küçük eşantiyonun yanı sıra yeni sezon kataloğu ve şu tarihte yakınlarınızda olacağız derken antrenman programını ve antrenmanı nasıl izlemeliyiz yönünde bir kaç soru. En sonunda evinde oynacağı maçlara biletin nasıl alındığına dair bilgi isterken en önemli oyuncusunun formasının S bedeninin nasıl ve nereden temin edeceğini soruyor..

Bir alman dergisi bu mektubu bütün kuluplere yolluyor ve ne kadar sürede geri dönüş gerçekleştiğinden isteklerinin ne kadarlık kısmının karşılandığına ve en önemlisi soruların cevaplarının kişisel olarak yazılıp yazılmadığına ilişkin bütün detaları dergide yazıyor. Değerlendirme kıstasları ne kadar çabuk geri dönüşüm sağladığı ve istenilen imzalı oyuncu fotolarından kaç tanesinin gönderildiği bir yana verilen cevapların ne kadar kişisel olduğu, istenilen katalogun yollanılıp yollanılmadığı v.s. Buna göre bir liste oluşturmuşlar ve Alman kuluplerinin taraftarlarına en çok önem verenleri özetle şöyle geçelim:

En iyi notu alan takımlar..

1- Köln 2 Hannover 3 Bayern..

Hannover 4 Bayern ve Köln 3 gün içerisinde geri dönmüş altı yaşındaki hayali çocuk Florian'a. Köln 34 imza gönderir iken Hannover 17 Bayern 30.. Burada Bayern sorulan sorulara sadece antrenman tarihini ve ilgili web sitesinin adresini yollarken Köln ve Hannover kişisel olarak Florian'a cevap vermekle kalmamış üzerine bir de Köln çeşitli kalemler eşantiyon v.s. yollamış. Hannover katolog göndermez iken Bayern bir hafta sonra ayrı bir paket ile katoloğu yollamış ve Köln tüm bu cevaplarla beraber fan katoloğunu da.. Bunlar en iyisi.

Mainz ve Hamburg hiçbir şekilde cevap vermiyor bu mektuba. Mainz bir taşınma söz konusu olduğundan böyle bir durumun yaşandığını belirtir iken Hamburg bu testin daha önceki aşamasında da olduğu gibi hiçbir şekilde geri dönüşüm sergilemediği gibi nedenine dair bir cevap verme zahmetine de katlanmıyor. Wolfsburg yaklaşık bir ay sonra cevap vermeye tenezzül ederek cevap vermişlerin arasındaki en üşengeci sıfatına da layık görülüyor. İlk üç yukarıda belirtiliği gibi iken arkasından en iyi notu alanlar sırasıyla Nürnberg, Hertha, K'lautern,Dortmund, Freiburg,Leverkusen, Gladbach, Augsburg, Bremen, Schalke, Stuttgart, Wolfsburg, Hoffenheim, Mainz, Hamburg diye giden bir liste söz konusu. Sürprizi Mainz yapmış olsa da bahanesi de fena değil..

İsterim ki bu gibi testleri bizim büyük gazeteler de gerçekleştirsin ve çarşaf çarşaf yayımlansın sonuçlar ama çok iyi biliyorum ki hiçbir şekilde taraftarı ciddiye almayan kulubün yetkilileri bir şekilde bu testten haberdar olup işin suyunu çıkarır..

2 yorum:

DenizOzcan dedi ki...

Bunu ben bir denyeyim bakalım...

Celal Abbas dedi ki...

Son tespitin çok doğru. Bizim memlekette cidden öyle oluyor. hiç ciddiye almayız ama bide haberdar oldukmu suyunu çıkarırız.