26 Nisan 2011

Schalke'nin Şansı?



Çok fazla olmadığı kesin..

Son bir iki değil yirmi yıldır Avrupa'nın zirvesindedir Manchester United. Son beş yılda dördüncü kez Avrupa'nın en iyi dört takımı arasına girmeyi başarmıştır. Artık kadronun içerisindeki oyunculardan bağımsız bir şekilde güveniyorsunuz bu takımın başarılı olacağına. Rooney, Giggs ya da Carrick değil bu takımın kendisi, forması galibiyeti getiriyor. Barça ile beraber bu form grafiği içerisinde bana göre her yıl Şampiyonlar Ligi finali oynamaları gereken iki takımdan birisidir. Teknik adam, başarı ve kadro istikrarı inanılmaz. Çeşitli nedenlerden dolayı sevemeyeni anlarım ve fakat o insanların dahi saygısını kazandığına inanırım. Almanların turnvalardaki görüntüsünün bir bakıma kulup takımı kimliği ile sahaya yansımasıdır ve onlar gibi maçın son düdüğü çalmadan yenilmeleri imkansız.

Schalke ise tam da bu tanımın zıttında yer alır. 25 yıldır teknik adamını değiştirmeyen Manchester'ın karşısına Şampiyonlar ligi çeyrek finali sonrası dahi teknik adam değiştiren bir kimlik ile çıkacaklar. Her bir oyuncusunu takımdan ayrı düşünmenin imkansız olduğu yere bugün itibari ile elde kalan son kale Neuer dahil Schalkeli olarak algılanacak tek bir futbolcusunun dahi olmadığı bir kaos sunuyorlar. Nerden baksan birbirlerine zıt bir şekilde varolmuş iki takımın karşılaşması..

Bugün maç ne olur ? Bahis oynasaydım Manchester'in galibiyetine yatırırdım bütün paramı. Maç öncesi hissedilen duygu budur. Schalke bir sürpriz daha yapabilir mi ? Nelere dikkat etmesi gerekir ? Ben bu sene çok fazla Manchester maçı izlemedim ama Spox'den Daniel Börlein güzel bir Manchester analizi yapmış ve kusur olarak iki stoperinin oyun açılımı konusundaki eksikliğinden doğan pres karşısında dağılabilir konusunu işlemiş. Chelsea ve Man City bunu uygulamıştır..










Ön alan presi sıklıkla işe yarar ve fakat sadece Man U'yu değil pek çok takımı rahat bir şekilde bozabilecek olan bu pres neden her takım tarafından her maç uygulanmıyor ?

Öncelikle çalışılmış olması gerekir. Premiere takımları gibi sahanın bir ucundan bir ucuna ışık hızıyla gidebilen makineler karşısında ise iki kat daha fazla risk taşır. Öne çıkan savunmanızın açık verme ihtimali oldukça fazladır. Dahası gol bölgelerinde etkili olması gereken merkez ve dış forvet oyuncuların maç içerisinde yorgun düşüp gerekli zamanda gereken enerjiden yoksun kalması da olasıdır.. Stoperlerden birisinin doğru bir şekilde dikine pas çıkartması sonucu kalenizde gol görebilirsiniz.. Giggs'i Carrick'in yanında ikinci oyun açıcı olarak kullanırsa Ferguson bu pres Man U'ya değil Schalke kalesine tehlike yaşatabilir. Kar-Zarar açısından bakıldığında o pres sizden enerji alır ve tehlikeli bir akını kalenizde görme ihtimalini doğurur iken sıklıkla bu özverinin sonucu aşağıda da görüleceği çokca gibi bir akının başlamamasına, oyunun doğru bir şekilde kurulamamasına olanak verir. Bir başka açıdan bunu sürekli kıldığınız vakit son otuz dakika kalenize hapsolmuş bir şekilde rakibin baskısına boyun eğebilirsiniz..



Ferguson'un takımının savunması ise bugün Avrupa'nın en iyisi olarak kabul ediliyor. Rooney'in rahatsız edici olarak savunmaya katılmasıyla dokuz kişi topun arkasına geliyor. İki dörtlü savunmanın hareket ettirici ve belirleyicisi ise kırmızı şeytanlar.. Rakibin hamleleri sanılanın aksine kısıtlıdır şu durumda. Bu ikili set hücumunda bölgesindeki her oyuncuyu kontrol eden oyuncular kısa süreli çıkışlar/markajlar gerçekleştirse de bu çizgiyi korumaya özen gösterirler..

Zayıf tarafı her şeye rağmen Evra harici defans dörtlüsünün bire bir de çok başarılı olmamasıdır. Dolayısla Farfan ve Raul'un bireysel performansı pozisyon yaratımında önemli olacaktır. Diğer türlü erken bir şekilde golü bulan Man U'ya karşı sabaha kadar hücum edip eliniz boş dönme ihtimaliniz bir hayli fazla. Karambol gollerin adamı Raul karambolden kolay gol yemeyecek bir defansa karşı oynayacaktır bugün. Dolayısla onları önde basarak hazırlıksız bir şekilde yakalamadığınız takdirde işiniz çok zor..

Bu turun favorisi tartışmasız tecrübeli Manchester United.. Her iki maçı da kazanma ihtimali bir hayli fazla. Ve hatta Rangnick'in İnter kadrosunun benzerini çıkartması sonucu fark yemesi dahi olasıdır. Elde kalan tek sürpriz seçeneği Raul'un tecrübesi ve Rangnick'in taktiksel dehasına bağlıdır. Ne olursa olsun bana göre yeteneğin dışında böyle bir tecrübe karşısında Schalke'nin şansı gerçekten çok fazla yoktur.

1 yorum:

aks111 dedi ki...

bence de manchester şanslı burda.leonardo geldiğinden beri inter garip bir takım oldu.hem savunmada ki eksiklikler hemde hadi hepiniz hücum yapın taktiğiyle dağıldılar :d.lig de de iddiası vardı o zamanlar ama kaldıramadı 2 kulvarı.schalke sezon başında zaten kopmuştu.şampiyonlar ligindede gruplarda iyi sonuçlar gelince bütün konsantrasyonu kupaya verdiler.lig kupasında da finaldeler.biraz liverpool un şampiyonlar ligi şampiyonluğuna benzetiyorum.liverpool şampiyonun 30 puan gerisinde falandı diye hatırlıyorum o sezon.bir de manchester united hiç rakip küçümsemeyen bir takım.marsilya ile eşleşiyor fransa da 0-0 işine yarıyorsa ekstra risk almıyor.örneğin beşiktaşla ve bursasporla oynadıkları maçlarında 3 ünün ilk yarısı 0-0 bitmişti.hiç acelesi yok manchesterın.bu soğukkanlı oyun anlayışıyla bence büyük favori bu eşleşmede.schalke nin tek şansı o motivasyondur.ligdeki 34 maça bomboş bi şekilde çıkıp sadece şampiyonlar ligi ve lig kupasına konsantre olmaları avantaj sağlıyor.