16 Mart 2011

Dennis.!



Bu adamın yeri benim gönlümde çok başka. Eminim ki aranızdan pek çoğu tüm dünya bir yana Bergkamp bir yana diyordur. Ayak içi plase, ceza sahası içerisinde inanılmaz çalımlar ve o müthiş Arsenal yılları.. 1986'da Ajax ile başlar macerası ve 2006'da Arsenal'de son bulur. O yirmi yıla öyle güzel goller, anılar sığdırdı ki.. 90'lı yılların en bariz sembol isimlerinin başında gelir benim için.. Efsane Arsenal'e ilk geldiği zamanı anlatıyor.

" Maça patates kızartması, kola, domates soslu yağlı yemeklerle hazırlanmayı anlamak benim için kolay değildi."

"Antrenman sonunda bazıları tenis oynamaya giderdi ama bazıları da öğle vakti elinde bira ile oyuncakların başına. Biz günde iki antrenman yapıyorduk ama sağlıksız beslenme tüm bu emeği çöpe atıyordu "

Bergkamp aslında sessiz bir karakter olmasına rağmen başta biracı Tony Adams ve onun çevresine karşı savaşı başlatır.

"Benim çok başka bir insan olduğumu hemen fark ettiler ve bunun iyileşme sürecinde yardımı olduğunu söyleyebilirim "

Robin Van Persie onun için;

"Arsenal'in geçmişine bakın.. Ona kadar olan bölüm ile ondan sonrası çok başkadır" diyerek modern futbola geçişi ve kırılma noktasını Bergkamp'ın gelişine de bağlıyor.

Bergkamp devam ediyor:

"Şükür ki Arsene Wenger geldi ve her şey bir anda değişti. "

"O (Wenger) inanılmaz sakin bir insan ve asla panik yapmaz. "



Bergkamp bugün Ajax U19'un başında. Öncülü F. De Boer Martin Jol'un ayrılmasının ardından U 19'u bırakıp takımın teknik direktörü oldu. Şimdi aynı yol onun önünde de duruyor. Kısa zaman içerisinde A takımın başına geçecek gözüyle bakılıyor. Cruyff ondan çok umutlu. Şimdilik oraya yetiştirdiği yetenekleri gönderiyor..



1986 -1993 yılları arası Ajax'ta oynadı uçamayan Hollandalı. Johann Cruyff onu alt yapıdan yukarı çıkaran isim. O dönem forvetteki partneri de Marco Van Basten.. Oynadığı 185 maçta 103 gol atıyor. Bir kez şampiyonluk, iki kez Hollanda ve aynı zamanda UEFA kupasını kaldırıyor.



İnter'e yaklaşık 20 milyon avro karşılığı takım arkadaşı Wim Jonk ile beraber satılıyor. O dönemin rekorudur. 52 maçta 11 gol atıyor. Forvetteki partneri Arzaiz ile problemleri, defansif futbola olan uzaklığı derken 1993-95 İnter'de pek aradığını bulamasa da sonunda 11 yıl kalacağı Arsenal'e geçiş yaptı. Burada 411 maçta 120 gol atarak belki de bu takımın oynadığı dönemde en sevilen oyuncusu olmayı başardı.



1998'de İngilterede yılın futbolcusu ödülünü aldı.



Henrita Ruizendaal ile evlidir .. hakkında bir kaç ayrıntı:

# İsmi Man U efsanesi Denis Law'dan dolayı Dennis olmuştur.

#Arsenal'de oynar iken sözleşmesini hep bir yıl uzattı.

#Uçak korkusunu bilmeyen yoktur. Misal Hollanda'dan San Marino'ya karadan 20 saat yolculuk yapmak zorunda kalmıştır. Bu korkuya Hollanda milli takımı ile 1994 yılındaki Dünya Kupası esnasında uçağın türbülansa girmesi sonucu kavuşmuştur;) Bu nedenle ülkesinin pek çok deplasman maçına gidememiştir.

#1990 yılında Hollanda'da yılın en yetenekli oyuncusu olmuştur. 1991,1992,1993 yılları arasında tam üç kez üst üste Hollanda gol kralı yine Bergkamp olur iken 1994 UEFA gol kralı ve pek çok kez Avrupa ve Dünya'da yılın futbolcusu ödülünde ilk üçe girmiştir ve fakat hiç kazanamadı.

# Arsenal ile UEFA kupasında Galatasaray'a, Şampiyonlar Liginde ise son senesinde Rijkaard'ın Barça'sına yenilerek Avrupa kupası görememiştir. Rijkaard ve Galatasaray buna engel olmuştur da diyebiliriz.

#Daha böyle kolaj yapabilirim ama sıktı gibi geliyor, sence de her şeyin fazlası zarar değil midir ?

4 yorum:

Firewalker dedi ki...

"Eminim ki aranızdan pek çoğu tüm dünya bir yana Bergkamp bir yana diyordur".
Benim için yazmış olduğun bu cümle için teşekkürler Borges. Bergkamp futbolu bırakalı artık eski tadı alamıyorum bu oyundan. 10 Numaranın en çok yakıştığı oyuncudur kendisi.

yusufgs dedi ki...

Hiç unutmam ilk onun ismini 6-7 yaşındayken bizim UEFA finalinde duymuştum.Ozaman uçak korkusunu duyunca nedense çok antipatik gelmişti bana, hatta inşallah sakatlanır filan bile demiştim, babamda Allah rahmet eylesin oyle deme oğlum aslında çok büyük oyuncudur Bergkamp demişti bana.Işte o sezondan sonra ilk görduğümde antipatik gelen adam kariyerinin sonuna kadar beni Hagi ile beraber futbola daha bi aşık eden futbolcu oldu.Sene 2011 halada bu iki futbolcuyu izlerken aldığım zevki hiçbir futbolcudan alamadım

Gürkan Alkan dedi ki...

Adamlar hep aynı şeyi yapıyor. Önce küçüklerin başına geçiyor. Ardından yetiştirdikleri adamların başına bu sefer A takım düzeyinde geçiyor. Bizdekiler bunu yediremiyor. Ertuğrul, Şifo, Feyyaz vs. Ya hep ya hiç takılıyorlar. :)

ALİ VW dedi ki...

Newcastle'a attigi efsanevi golu de unutmayalim derim. Buyuk adamdi Bergkamp...