14 Aralık 2010

Transfer Sorunu.!



Dün Lig Radyo'da Total Futbol programında çok keyifli bir tartışma söz konusuydu. Sevgili Mustafa Sapmaz, Işın Çelebi'nin transfer başarısızlığı üzerine yaptığı tespiti gündeme getiriyordu. Bire bir kelimeler uyuşmasa da anlam olarak şuydu:

"Büyük takımlar, Avrupa Futbolunun sisteminin dışarısına attığı isimleri buraya getiriyorlar ve başarısız oluyorlar"

Katılmadığım bir görüş olması bir yana tam da tersini düşünüyorum aslında zira sistem, trend ya da günün modası bir sene içerisinde tepe taklak olacak bir şey değil. Bu analiz çok ve hatta hiç doğru değil çünkü;

.. Lincoln buraya gelmeden bir sene önce Şampiyonlar Ligi grup maçlarında Fenerbahçe'nin dışarıda kalmasın sağlayacak golleri atması bir yana Avrupa futbolunun en üst düzeyi olarak adlandırılan organizasyonu içerisinde takımını bir üst tura çıkarmıştır. Hem bize karşı oynamış hem de devlere karşı ve sonuç çok da kötü değil. Takımı tarihinde Avrupa'da bir ilki yaşamıştır öncesinde ise liginde teknik adamına Bundesliga tarihinin en iyi ikinci galibiyet ortalamasını yaşatmasında katkısı çok büyüktür ve çok değil bir sene sonra senin takımına geliyor.

... Anelka istikrarsız ve disiplinsiz yapısına rağmen gittiği her klubün tarihinde kısa süreli yer alıp hemen hepsinde başarılı olmuş, goller atmış insandır. Fenerbahçe'de olmadı. Anelka bugün bile Avrupa Futbolunun zirvesinde yer alır ve fakat bize ne kadar uyar tartışılır..

.. Misimovic kendi liginde şampiyon olur iken Şampiyonlar Liginde bizim ligimizin şampiyonunu iki maçta da etkin rol oynamıştır yine Avrupa'nın en önemli futbol organizasyonunun içerisinde.. Bugün şampiyonumuzun bir puan ve iki gol atmayı dahi başarı saydığı ortamda.. Çok değil iki yıl önce Bundesligada yazılan tarihin başkahramnı olduktan sonra buraya geldi..

Morgan De Sanctis burada başarısız olarak addedilir iken Serie A'daki formu her takımın iştahını kabartıyor ve bugün almaya kalksanız gücünüz yetmeyebilir.

..Kewell'i buraya getiren sakatlığıdır. Markası, ismi o dönemde başta Roma olmak üzere Avrupa'nın dev kluplerinde oynamaya rahatlıkla yeten bir isimdi. Biz de oynadı ama hala soru işaretleri barındırıyor pek çokların kafasında..

.. Guiza, Avrupa'nın en büyük üç liginden birisi olan La Liga'nın penaltısız gol kralı olan adam olarak tam da futbol yaşında geldi ve fakat oynayamadı. Avrupa Şampiyonu olan ülkesinin Torres ve Villa'dan sonra üçüncü önemli seçeneğiydi.

.. Niang, Fransa Liginin gol kralı olarak geldi.

..Stoch, Twente ile sürpriz ve önemli bir şampiyonluk yaşadığı yılın hemen ertesinde..

..Jo, Galatasaray'ın başarısız ve disiplinsiz olarak damgaladığı ve fakat Avrupa Liginin NBA'i olarak anılan Premiere Ligin ilk beş takımının içerisinde olarak görülmeye başlanılan Manchester City'de oynamaya devam ediyor.

Kezman buradaki kötü performansına rağmen Fransa Ligine transfer oldu.

Ronny Johnsen Beşiktaş'ın sıradan bir yabancısı iken buradan Manchester United'a gidip dört kez olmak üzere şampiyonluk yaşayan oyuncudur.

Bunun yanı sıra geçmişte ve bugün hala başarılı olan futbolculara baktığımız vakit;

..Hagi, oyun stili ve karakteri nedeniyle Avrupa'nın devlerinde kadronun gediklisi olamadan Türkiye Süper Ligine geldi. deyim yerindeyse bu ülkenin şanlı futbol tarihinin baş kahramanı oldu.Başarılı olduğu diğer kısım bugün bizden bile daha kötü çarpıklıkların yaşandığı Romanya milli takımıdır. Yeteneği tartışılmaz dünyanın en üst seviyesine dahi yeter iken başarılı olduğu yer burasıdır. Klasik on numara ya da sistemin dışına itilen mevkinin dünyadaki en iyilerinden..

..Alex, Fenerbahçe tarihinin en iyi oyuncusu olarak görülüyor ki artık bu tartışılmıyor, bilimsel bir gerçek gibi kabul ediliyor. Oyun yapısı, sisteme uygunluğu ise yine siz..

..Ernst, buraya gelmeden önce modern orta saha kavramı ile tartışılmaya başlanılan isimlerin başında geliyordu. Beşiktaş'ın en iyi yabancıları arasında ilk ona girer..


Örnekleri çoğaltabiliriz ama ben geçmişin aksine bugün Avrupanın göbeğinden oyuncu çekip aldığımızı düşünürüm ve sistemin dışından değil belki de tam içerisinden lakin şunu sormak gerekir; Sen Avrupa mısın ? Senin liginin koşulları Avrupa ile örtüşüyor mu ki oranın tam da içerisinden oyuncu almak istiyorsun ? Öyle zeminlere ve futbol anlayışına sahip misin ?En basitinden oynatmama gibi bir felsefeyi tarihinin hiçbir döneminde benimsememiş Hollanda Liginin koşullarından yüz kat daha uzak olduğunun farkında mısın acaba ? Hollanda Liginde oynayan Chelsea'de de oynar ama orada oynayan burada oynayabilir mi ? Tersi de mümkün. Senin rekorlar kıran, hem Galatasaray'a hem de milli takıma en çok gol atan adamın Hakan Şükür, Avrupanın orta sıra takımlarında bunun çeyreğini başarabilir miydi ?

Avrupada klasik on numara ölmüşmüş.. E peki sen öldürebildin mi ? Senin de defansın, çapaların geçmişin on numarası gibi oyun kurabiliyor ve tekniği üst seviyede mi ? Senin liginin sertliği ile Avrupanın standartı arasındakı uçuruma ne diyeceksin ? Querasma'nın ilk beş maçında yediği tekmeleri sayabilecek konumda mıyız ?

Onların ihtiyacı olmaması senin Hagi ile UEFA Kupası kazanmana, devleri tek tek yenmene engel oldu mu ? Alex ile beraber Şampiyonlar liginin neredeyse son dört takımına kalabilecek konuma ulaşabildiğinin farkında mısın ? İki kez UEFA'yı üst üste almış Sevilla'yı eleyebildiğinin ? Bunlar kaba anlamda sistemin dışına itildi diye görüş belirttiğiniz futbolcular..

Bugün Türkiye Liginin üç büyük klubü artık Avrupa standartlarında oyuncu alıyor ve belki de bu yüzden sorun yaşıyor zira Skibbe'nin Galatasaray'ını ligde pek çok takım durdurabilmiştir ama Avrupa'da takım oturduktan sonra bu mümkün olmamıştır.. Schuster'in Beşiktaş'ı yenildiği Porto maçında dahi rakibini boğabilir ve sorunsuz bir şekilde üst tura çıkar iken ligde çok rahat yenilebiliyor. Avrupa liginden bir lig kurulsa Beşiktaş belki lider ve fakat bugün görüyoruz.. Bursaspor bizim ligin kralı ama Şampiyonlar Liginin punanına zafer söylemleri dikecek konumda.. Senin gerçekten Avrupanın sisteminin içerisinden futbolcu almaya ihtiyacın mı var yoksa kendi koşullarında mücadele edecek farklı bir tarzda oyuncuya mı ? Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Ligi arasında sınıf farkı olsa dahi kabaca Bursaspor ve Beşiktaş'ın avrupa maceralarından çıkan sonuç nedir ?

Beşiktaş misal Hugo Almeida'yı almak istiyor ve kimler talip bilginiz var mıdır ? Mourinho vatandaşını üçüncü forvet yapmak istiyor, Valencia,Porto ve Benfica diğer adaylar.. Beşiktaş'a maddi nedenlerden dolayı gelirse sistemin dışında; olur da Valencia oyuncuyu alırsa sistemin içerisine mi girmiş olacak .. ?

Aynı yere bağlayayım ben sonucu. Kendi ligini tanımaktan aciz olup yabancı isme konumundan dolayı hayran kalıp bütünü algılayamayıp doğru parçaları içerisine yerleştiremediğin ölçüde Kayserisporlar,Bursasporlar çok daha başarılı olacaktır zira artık üç değil türkleştirme ayrıntısını da eklediğiniz vakit yer yer on tane yabancı futbolcunun bir takımın ilk onbirinde olduğu yerde doğru analiz, doğru transfer ve başarı aynı anlamı taşıyabiliyor...

Bu oyuncular sadece ligin yapısına uygunsuzluğu bir yana organizasyon eksikliği nedeniyle de performans sorunu yaşayacaklardır. Mesut, madrid klubünün büyüklüğünü dile getirir iken oyunculardan değil mükemmel organizasyondan bahsediyor. Bulgaristanın koşullarından gelen oyuncuyunun buradaki sorunsuzluğu ile Bundesliga,Premiere Lig, La Liga sonrası buraya gelmişlerin beklentisi ve hayal kırıklığı da bir değil.. Uzun yıllar bu liglerde mücadele etmiş oyuncuları buraya getirmeye çalışıyorsunuz onlara dair bir plan ve program yapmadan.. Yabancı dediğiniz oyuncular neredeyse takımın bütünü olmuş iken..

7 yorum:

sedila dedi ki...

Misimoviç kısmında hata var:)
Beşiktaş Wolfsburg!a iki kez yenilmedi ki. Almanya'da ki maç 0-0 bitti.

Borges dedi ki...

sedila: Doğrudur, sağolun hemen düzeltiyorum.

indiriver dedi ki...

ne güzel yazıdır bu ayakta alkışlıyorum sizi

Marat dedi ki...

aslında bu adaha önce bahsettiğin bir konuya dayanıyor.

Işın Çelebi ekonomi bakanlığı yapmış biri olarak Gs nin ekonomisini toparlamak adına o yönetimde. neden futbolla ilgili açıklama yapar ki!

stad bitti futbol takımıyla ilgileneyim vol.2 olmuş:))

ultraslanhaber dedi ki...

Kezman buradaki kötü performansına rağmen Fransa Ligine transfer oldu.

En son Rusya Ligindeydi. Daha sonrada kulüpsüz kalmıştı?

Borges dedi ki...

Mustafa B: Onun önemi yok, ait olduğuı yer Avrupanın içerisi. Oynar, oynamaz başka. Kötüleşir, yaşlanır v.s. Geldiği zaman gittiği zaman o bölgenin merkezinden kımıldama yaratıyorsun..

Adsız dedi ki...

Anadolu takımlarında 'da kaliteli yabancılar var ama bana göre asıl sorun yabancıların yanına konan hızlı koşusu ve fiziği dışında futbol meziyeti olmayan kalitesiz yerli oyuncularda.

''türkleştirme ayrıntısını da eklediğiniz vakit yer yer on tane yabancı futbolcunun bir takımın ilk onbirinde olduğu yerde doğru analiz, doğru transfer ve başarı aynı anlamı taşıyabiliyor''

Kayserisporun 28 kişilik kadrosunda futbol alt yapısı Türkiye olan sadece 5 oyuncu var.Bunlardan sadece 3 ü 18 kişilik kadroya girebiliyor.1 tanesi sürekli ilk 11'de

http://kayserispor.org.tr/tur/atakim.asp