5 Kasım 2010

Fotomac ve Hilbert.!




Hilbert röportajını 11Freunde'den okudum önce ve sonrasında ise Türk basınında nasıl ses getirdiğini..

Hemen her yer aynı çeviriyi kullanmış ve Avrupa Liginde attığı golün özgüvenini arttırdığı manşeti üzerinden haber yapmış.. Hemen her yer diyorum zira bir tanesi başka bir başlık kullanmış.. Kim o ?

Yukarıdaki muhteşem başlığın sahibi Fotomaç..

" Q7'den öğrenmeye devam ediyorum "

Bu başlığın ardından şöyle demiş:

" Quaresma'nın süper bir yıldız olduğunu belirten Hilbert, hala öğrenen bir futbolcu olarak Q7'den de bir şeyler öğrenmeye devam ettiğini söyledi. "

Peki Fotomaç hariç hemen herkesin aynı şekilde alıntıladığı ve özet geçtiği bu röportajın içerisinde Querasma isminin geçtiği tek yer neresidir ve ne sorulmuş, ne demiş gerçekte Hilbert ?

-Besiktas hat dieses Jahr ein richtiges Starensemble beisammen. Spaniens Guti, die türkische Torwartlegende Rüstü, den Brasilianer Bobo... (Beşiktaş bu sene yıldızlar karması gibi.. İspanyol Guti, efsane Türk kaleci Rüştü, Brezilyalı Bobo..)

-...den Portugiese Ricardo Quaresma. Wir spielen auf einem unglaublich hohen Niveau. Gut für mich, denn ich kann hier noch viel lernen.

Yıldızlar karmasını sayar iken Hilbert de cümleyi Portekizli Querasma'yı ekleyerek bitiriyor. Sonrasında ise çok üst seviyede maçlar oynandığını belirtiyor ve burada bir şeyler öğrenebilecek konumda olduğunu söylüyor.

Q7 geyiği nedir ? Yalan. Çarpıtma. Yanlışlıkla değil bilinçli olarak..

Önemsiz bir detay, katılıyorum ama göz göre göre yalan.. Bunu her yerde görebilirsiniz. Bu ülkenin bu yalan makinası gazetesi pek çok gazeteden çok satıyor inanılmaz bir şekilde. Her gün bu şekilde doldurulmak durumunda ve 200 binin üzerinde satış söz konusu.

Hilbert'in röportajına geçersek daha ülkede maç oynamadan kötü transfer diye etiketlenmesi üzerine konuşurken aklına Fink ve Ernst'in " burada başka bir futbol atmosferi var" söylemini buraya çekiyor ve çok doğru bir şekilde bu bizi yer yer baltalayan futbol atmosferini şimdi anladığını dile getiriyor..

Kabaca diyor ki:

" İstanbulda bir düzineden fazla spor sayfalarıyla donatılmış gazete var ve hepsi üç büyük klube her gün birer sayfa ayırıyor ve bunlar öncelikle bir şekilde doldurulmak durumunda"

İstanbulda Spor Servisi programı Editörü Onur Erdem ile görüştüm. Ona bu programın Türk futbolu için dahi çok önemli olduğunu ve bir gün en çok izlenen program olup her zaman olduğu gibi anında kopyalarının yayına girdiği bir döneme girildiği vakit ancak bu futbol atmosferi basının kendisine çeki düzen vermesi sonrası değişeceğini söyledim.. Çok iyi haberleri olduğu gibi böyle absürdlükleri de gündeme getirdiği ölçüde biraz olsun basında otokontrol mekanizmasının çalışmasını sağlayabilir ve inanın bana bu futbolda altyapı eksikliğinden bile daha önemlidir.. Zira..

.. bu basın her türlü altyapısı sağlam her oyuncuyu rahatlıkla yer bitirir.! Üstelik öyle devasa yalan haberlerle değil; böyle böyle küçük kaçamak haberlerle..

Arda Turan ve Mesut Özil arasında varolan fark altyapı değil farklı basınların oluşturduğu koşullarda futbol oynuyor olmalarıdır.

Biz ve hatta bizden çok daha iyilerin, daha nitelikli olup da futbolculuk geçmişi olmayan kesimin eski futbolcuların cirit attığı ortama dalıp girmesi hayal ötesi bir şey. Basının kendisini yenilemesi ve değiştirmesi çok zor. Ancak her söylemi basında mercek altına alındığı ve yer yer hesap sorulabildiği vakit kısmen kendisine çeki düzen verebilir.. Fotomaç filan değil de diğerlerini değişime sokmak adına bu oldukça önemlidir..

3 yorum:

delorean dedi ki...

fotomaç hakkında ne dersen haklısın da resim photoshop abi :)

Borges dedi ki...

Çok okumadığım için 'atmıştır böyle manşet' deyip.. 'yapmamıştır' diyemedik.

Osman dedi ki...

bahsi gecen kesimi google translate'e verdik, su cikti:

---
Beşiktaş birlikte bu yıl gerçek bir yıldız topluluğu vardır. İspanya Guti, Türk kaleci Rüştü efsanesi, Brezilyalı Bobo ...

... Ricardo Quaresma Portekizce. Biz inanılmaz yüksek seviyede oynamak. Benim için iyi, ben hala çok şey öğrenebilirsiniz çünkü.
---

e tabi pek bisey anlasilmiyor, böyle demistir herhalde, diye malum manset atilmistir diye düsünüyorum.