20 Haziran 2010

2010 Hollanda: Total Defansif.!



Total futbol Hollanda söz konusu oldugunda bir sistem olarak degil de "hücüm futbolu"olarak algilaniyor daha cok. Neden Hollanda "Total Futbol" oynamiyor diyorsa yaninizda kenarinizda bulunan bir insan, bu daha cok Michels'in icadi olan farkli bir sistemi degil de neden güzel futbol oynamiyor anlamini tasiyordur. Elbette güzel futboldan kasitlari da bol pozisyonlu hücum futbolu..

Dikkatinizi cekiyor mu bilmiyorum ama Hollanda rakibine pozisyon vermiyor. Elemelerde 5'li grup icerisinde 8 mac yaptilar. Van Bommel'in kayinpederinin yönettigi takim bu maclar sonucunda sadece iki gol yedi ve tek bir maglubiyet almadan buraya geldiler. Danimarka'yi 2-0 ve Japonya'yi da 1-0 ile gecer iken yine gol yemediler.. Ve toplamda son yaptigi 10 resmi macta yenilgi yüzü görmezler iken attiklari yirmi gole karsilik kalelerinde sadece ve sadece iki gol gördüler..

Hollanda'nin geri dörtlüsü 2006'dan bu yana cok fazla degismiyor. Dört yil önceki savunma düzenine Ajax'li genc yetenek Van der Wiel eklendi sadece. O dönem sag bekte olan Heitinga'nin stopere cekilmesinin disinda tek degisiklik bu oldu. Birbirlerini cok iyi taniyan bir defans üclüsü söz konusu. Defans uyum demektir. Almanya, Westermann'in sakatlanmasi sonrasi kendisine en yetenekliyi aramadi, daha cok o bölgenin tartisilmaz ismi Mertesacker'in yaninda kim en iyi uyumu gösterecek, buna bakildi. Haliyle Van Bronckhorst, Heitinga ve Mathijsen'in uyumu inanilmaz..

Hollanda milli takimindaki degisiklik aslinda birden olmadi. 2008 yilinda 4-3-3'den 4-2-3-1'e gecti Van Basten. Bu ofans ie defansin arasina net bir cizgi cekilmesi demektir. Gerideki dörtlünün önünde oynayan Nigel De Jong ve Engelaar ikilisi altili bir savunma hatti olusturur iken ilerideki dörtlü bunlardan bagimsiz hücum gücünü olusturuyordu. Cruyff'un itirazina ragmen Van Basten sisteminde israr etti ve bugüne göre 2008'de daha ofansif, daha cekici futbol oynatmayi basarmistir.

Bugün 2008'e göre kötü olan hücüm hattinin temelinde yatan ariza Van der Vaart. 2008'de ayni dizilim ve felsefe ile ve hemen hemen ayni oyuncularla oynayan Hollanda milli takimindaki en önemli fark öndeki dörtlünün rollerinin degismesidir. Inter ile oldukca iyi bir sezon geciren Sneijder, Van Basten yönetiminde oldugu gibi sol kenarda degil de merkezde oynamak zorunda kaldi. Bu aslinda mantikli bir degisimdir ve fakat 2008 Sneijder rolünün verildigi Van Der Vaart bir kenar oyuncusu degildir. Gerek Van der Vaart-Kuyt-Van Persie'nin sezon ici yasadiklari sakatliklar, formsuzluklar gerekse de Sneijder'in ortaya cekilmesi sonrasi kenarda uyumsuz olan Van der Vaart Hollandanin hucum gücünü olumsuz bir sekilde etkiliyor. 2008 öncesi Hamburg-Van der Vaart performansinin bir benzerini yine ayni takimda sergileyen Elia aslinda her bakimdan Sneijder'in solunda oynamasi gerekir iken starlarin takimdan kolay bir sekilde kesilememesi sonucu o bölgeye uygun olmasa ve formsuzluk yasasa da ilkonbirdeki yerini koruyor.

Güzel,daha ofansif ve cekici futbol icin yapilmasi gereken Elia'nin kenarda oynamasi ya da Sneijder'in kenara gecip Van der Vaart'in merkeze yerlesmesidir. Elbette sezonun bir baska yildizi Arjen Robben'in takima geri dönmesidir.

Hollanda total futbol ya da daha dogru bir ifadeyle hucum gücünün muhtesemliginden ziyade defansinin olaganüstü uyumu nedeniyle basarili oluyor. Belki göze cok hos gelmiyor ama onlar da artik herkesin begenisini kazanip ceyrek-yari final demeden turnuvalardan elenmek istemiyorlar.. Belki de bu dönemde yapabildikleri en güzel sey defanstir. Biraz da böyle bakmak gerekiyor artik..

1 yorum:

delorean dedi ki...

Klasik van marvijk işte. Dortmundda da böyleydi.Yine de önemli olan sonuç tabi. Oynadıkları 2 maçı da kazanamayabilirlerdi bunu da düşünmek lazım.Skorlar aldatıcı