29 Mayıs 2010

1950 Dünya Kupasi: Brezilya-Uruguay.!



Dünya Kupasi 1930 yilinda Uruguay ile baslar.. 34 Mussolini Italya'sinin ardindan 38 Fransa ve ardindan 12 yillik bir ara sonrasi ikinci Dünya Savasindan etkilenmeyecek kadar uzakta yer alan Brezilya'da yapilir. Katilim göstermesi gereken 16 ülkenin icerisinde Türkiye'de yer alir lakin Iskocya ile beraber Brezilya'ya gidecek paradan yoksun olmasi nedeniyle Dünya Kupasina gitmekten vazgecerler.. Bunun disinda Hindistan ise kramponsuz bir sekilde yalin ayak oynama istekleri FIFA tarafindan kabul edilmeyince onlar da Turnuvaya katilim göstermezler.. Türkiye ve Iskoca'nin yerine Fransa ve Portekiz davet edilir lakin onlar da bu daveti geri cevirirler..

13 takimli ve ilk defa gruplarin kendisini gösterdigi bir turnuvadir. Gruplar ayni zamanda cok mac demektir ve bu Brezilya'nin bastirmasi nedeniyle olusmustur zira statlarinin seyirci orani digerlerine benzemez.. Bilet parasi önemli bir kazanc kapisidir, ne kadar cok mac o kadar para.. Baska acidan Ingiltere ile beraber Turnuvanin favorisidir. Ingiltere bu arada turnuvanin en can alici macini Amerika ile oynar ve amatör liglerden toplanilmis oyunculardan kurulu Amerikan Milli Takimi Ingiltereyi sürpriz bir sekilde yener..

Bu dönemin Dünya Kupasi turnuvalariyla daha cok garip kurallari ve bugüne göre oldukca farkli kosullarda gerceklesmis olmasindan dolayi olusan garip durumlar acisindan ilgilenirdim daha cok.. Bir ülkenin futbol sahasinda kramponsuz mücadele etme istegi misal bugünlerde yasannmasi mümkün degil. Ve fakat bu kupanin finalinde yasanilan futbol heyecani aradan gecen 60 yila ragmen canliligini korur hala.. Kendi dönemimde gerceklesmis finallerde dahi böyle bir heyecan yasanmamistir diyebilirim.

4 grup vardir. Finale yolculuk parasini karsilamayacak olmasindan dolayi katilim göstermeyen Türkiye ve Iskocya Uruguray'in grubundadir. D grubu sadece iki takimdan olusur, Hindistan'in yoklugunda C grubu ise 3 takimdan.. Her grubun lideri yari finale yükselir. Uruguay, Boilivya'yi 8-0 yenerek toplamda tek mac yaparak A grubundan Brezilya, B grubundan Ispanya, C grubundan Isvec ile beraber yari finale cikarlar..

Brezilya finali Maracana stadinda oynar. Yaklasik 206 bin seyirci gelmistir. Ispanya'nin turnuva öncesi elemelerdeki formuna benzer bir form tutar final öncesi ve geleni gideni besler, altilar.. Son dört takimin hemen hepsi birbirleriyle bir kez mac yaparlar ve olusan puan durumuna göre final maci belirlenir. Brezilya diger üc rakibi yener iken Uruguay'in bir beraberligi olur Ispanya karsisinda.. Dolayisla final macini Brezilya ve Uruguay oynar iken Brezilya'nin Dünya Sampiyonu olmasi icin beraberlik dahi yetiyordur..

206 bin seyircili bir final maci. Inanilmaz bir tribün atmosferi vardir ve ilk yari öne gecen Brezilya karsisinda Uruguay beraberlik golünü atinca macin heyecani artar.. Stadin icerisinde heyecandan kalp krizi gecirip ölenlerin arasina Uruguay'in galibiyet golüyle kupaya ulasmasi sonucu intihar edip ölen Brezilyalilar da eklenecektir.. Inanilmaz bir final ortami vardir ve heyecan en üst noktaya tasinmistir. Sadece ilginc kurallari, garip istekler ve tuhaf kosullar altinda oynanmasi nedeniyle degil bu final macinin "futbol" ortami dahi bu maci 60 yil sonra yine de hatirlamaya deger yapacaktir.. Uruguay ikinci kez kupaya uzanir iken Brezilya futbol konusunda yasayabilecegi en agir yenilgiyi almistir, Japonlarin Hirosimasina denk tutacak ölcüde zivanadan cikmis yorumlar da eklenecektir yillar yillar sonra..

3 yorum:

Baran Doğan dedi ki...

Pele biyografisinden anlattığı üzere, bu trajik maçı radyodan dinlemiştir ve babası ile birlikte büyük bir çöküntü yaşamıştır. Babasına bir gün dünya kupasını Brezilya'ya kazandıracağına dair söz verir ve 8 sene sonra sözünü tutar.

admin dedi ki...

Hatta Brezilya'nın devlet bakanı gibi bir görev adamı Brezilya'nın çok rahat yeneceğini düşündüğü için önceden büyük bir plaket hazırlar ve maçın sonucunda plaket elinde kala kalır, Brezilya'da yaklaşık 1 ay boyunca yas ilan edilir.. Hala hatırlamak istemezler Brezilyalılar o günü...

ilquer dedi ki...

Yıllar sonra Uruguay'ın galibiyet golünü atan futbolcu Brezilya'ya gittiğinde havalimanında pasaport kontrolü yapan polis kendisini tanımış ve gayet sinirli bir biçimde pasaporta mührü vurmuş.